oFFtopiC! - edukálás a városon belüli bicikliútról

| |

Az Imiék újabban felkeresnek mindenféle városokat. Voltak Mórahalmon, Szentesen, Vásárhelyen, meg tegnap Makón is - ezek közül mindenki döntse el maga, hogy mi tekinthető "városnak". De mehettek volna akár Szötymözre, meg Kistelekre is, az élmény kb ugyanaz.

Adott ugyebár egységnyi önkormányzat, darabra olyan 3000 fölött. Briteknél ennek a tizede van, de nekik van királynőjük is, és azt se tudják, melyik oldalon kell közlekedni, szóval skipeljük őket. A mi jó kis önkormányzati törvényünk persze nem írja elő kerékpárút építését, a 8. paragrafusban is csak helyi közutakról, közbiztonság helyi feladatairól és egészséges életmód elősegítéséről szólnak. Ellenben, ha faluhelyen csak kerékpárútra lehet pályázati pénzt nyerni, járdára meg nem, akkor ott kerékpárút lészen. Rossz nyelvek szerint ennek köszönhetőek a príma kerékpárutak a Bodrog-menti kisfalvakban, ahol még az autó sem jár. Karbantartásra meg sehol sincs pénz.

Származási hely: szeged_szentes

Más kérdés, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha lakóparkfejlesztős bácsi húz egy aszfaltcsíkot a harmincas övezetben, pingál rá egy bringát és nem táblázza ki. A birkábbjának persze ez keróút, de, ha elüti, akkor ő lesz megbírságolva járdán tekerésért.  

 

Macskát gondolom láttatok már. Olyan négylábú, és előre felé lát, de azt akár térben is. Ha beülsz bármilyen vasdobozba, kb ugyan ez a helyzet. Lehet birizgálni a tükörrel, de ami nincs kitéve az első szélvédőre, az úgyis holttér.

Ha láttál már macskát, akkor tudod, milyen a nyúl, mert az lát minden irányba, még majdnem hátra is. Ilyen lenne a biciklis, amelyik nem akarja leüttetni magát. Térben persze nem lát, de hát nem is tájképfestő a szakmája.

A béka alapvetően egyszerű jószág, bár folyékony nitrogénben kissé kopogós lesz. A látása, meg a mozgáskultúrája is kevésbé kifinomult. Ami nem szúnyog, az érdektelen, a gólya ellen meg nincs mit tenni. Így aztán ugrálnak ide-oda.  

Először is tegyük fel, hogy infrastruktúrát építünk a három jószágnak, és nem az a célunk, hogy összeütközzenek. Meg persze egyik sem akarja megkajálni a másikat.

Triviális (volna), hogy a nyulat meg a békát nem tesszük egybe, mert a béka szeret random mozogni, ami magában foglalja az oldalra ugrálást is, ha meglát valami finomat. A nyúl meg alapvetően rongyol előre, mint a meszes, és nincs mindegyiken légzsák.    

A két szőrösféle állat között már nincs akkora sebességkülönbség, ellenben a vizuális azonosítás esetében gondok adódnak. A macska nem egy rambó, csak azt figyeli, ami felkelti a figyelmét. És ott van az orra előtt. Így, ha a nyuszit betesszük a dzsinzsásba, hogy terrorizálja a békákat, még jól neki is fog lippidi-klippidizni az elé forduló macskának. A macska meg néz, hogy már megint mit keres alatta az a hülye nyúl.

A nyertes kombinációt gondolom nem kell magyarázni, nyúl és macska egy csatornába, békák meg külön. A macska is látja a nyulakat, de innentől jön az a probléma, hogy ki kell őket kerülni. Mindig ez az indexel, hátranéz, kikerül, meg fékez. Előbb utóbb a macsek is elunja, szóval csak gyömöszölné vissza a nyulat a békák mellé. Főleg, ha macsekunk "felel" a település közlekedésszervezéséért...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://midnight-rider.blog.hu/api/trackback/id/tr402136382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása