Szeged-Hódmezővásárhely-Mártély-Mindszent-Szentes 65km

| Címkék: hódmezővásárhely szeged kerékpárút szentes 47 mártély mindszent |

Süt a Nap, pitymákol a zsendice és gyöngéd szél fújdogál a pusztában délről északnak. Túránk célja végigzümmögni a 47-esen (hol rajta, hol mellette) Szeged és Vásárhely között, majd a vonatkozó keróúton eljutni Mindszentig - tesztelve az országúti kerós infra létjogosultságát egy olyan út mellett, ahol 60 km/h a maximális megengedett sebesség. Mindszenttől Szentesig egy kissé ramaty, majd az alapjaiban újjáépített országúton be Szentesre.

Húsvét/felszabadulás meg mittomén örömére a négy sávos 47-es szép üres volt, lehetett menni a borozdában. Sajátos módon fél óra alatt el lehet érni a Makkoserdőtől a Tisza-hídig - úgy, hogy Makkoserdőről kijutni a 47-esre önmagában 10 percbe telt. Lehet hápogni, hogy júj, de az ott egy négy sávos út, azonban részemről örülök a négy sávnak, mert itt még az utolsó kövönülő mócsing is szokta legalább tartani előzéskor az oldaltávolságot.

Hídnál az út beszűkül két sávra, így én a jó minőségű útpadkát preferálom legalább a felmászás során - bár van kint némi sebességkorlátozós tábla, nem láttam ott még senkit se lassítani. A híd túloldalán indul a szép lyukas szervízút.

Származási hely: szeged_szentes
Sajnos a fotón nem látszik, hogy milyen rusnya. Ezt váltja fel a közepesen felnyomott bicikliút, majd az egyelőre szuper minőségű új keróút. Kopáncsnál érdekes a sikán, majd az ismét jó minőségű aszfaltcsíkot felváltja az új szervízút. Ez előbb ősi kubikgödrökön vezet át, majd bebújik egy zajvédő fal mögé. Végül a "kakaóscsiga" fedőnevű kerós aluljáróban ér véget.
Származási hely: szeged_szentes
Ezután jön az erdőcskén átvezetett keróút, majd Vásárhely Népkert.

Itt vettünk búcsút Hajni hátsó lámpájától, miután az megunván gazdája szolgálatát leugrott a helyéről és egy arra járó autó kereke elé vetette magát. Szóval kifogytunk a klasszikus világít-villog-kikapcsol típusú oldschool villogókból :( . Pedig anno volt belőle vagy négy. 

Származási hely: szeged_szentes

Vásárhelyen "szép" kerós-járdákat építenek mindenhova - ide se költözök asszem. A Kossuth-tér valóban hangulatos, onnan megint bringagyalog (hol keróút) vezet ki a településről. A temetőnél klasszikus kék kút díszeleg, feltöltöttük a vízkészletet. Város után indul a körtöltésre pár száz méteren át felvezetett "highway", némileg viseltes aszfalttal. Ez egy helyen pompásan be is süppedt - tessék vigyázni és nyakincát nem kitörni :( .  

Származási hely: szeged_szentes

Mártélyon fotóztam szép "lehet az úton kerózni" táblát (kék téglalapban bicikli), onnan ismét jó szakaszon fel a gátra - ez már itten új szakasz. Olyannyira, hogy múlt évben még láthattam, mennyire sekély és csökkentett kőtartalmú alapra rakták az egyébként impozáns szélességű aszfaltot. Ez egy vízátvezetés fölött szépen bepluttyant - itt is vigyázni kell, főleg, mert amúgy totál korrekt az aszfalt (még).

Származási hely: szeged_szentes

Mindszenten sikerült megtalálni a "finom kutat". Ez egy egész évben folydogáló műtárgy, amiből termálvízre emlékeztető hűs lé mászik elő. A település számomra erről, a Baks felé vezető kompról és az identitászavaros - gabonatárolóra emlékeztető - víztoronyról ismert. Innentől a szép tavasziasan kátyús országút vezet Szegvárra. Vásárhely és Szentes között az egész táj olyan, mint egy ékszerdoboz - tehát imádom ezt a fasorral, vasúttal szegélyezett szakaszt is :) .

Származási hely: szeged_szentes

Szegváron valami kerós infra készülget szép térkőből. Szerencsére kellően lassú ütemben lesz valami hasonló rémség, mint a szegedi Főfasor elején :P . A városka is cuki, itt is gyönyörű házak, sok-sok virág, a Kurca, a szélmalom és a kastély. Majd a príma országút Szentesig kunhalmostól. Egyszer már fel kéne rá mászni is.

Származási hely: szeged_szentes

Szentesen az eddigi út le volt zárva, így 45-ösre rá a város határában amin egy idő után kerósáv is termett (leletmentő Iminek és Atomnak üzenem).

Származási hely: szeged_szentes
Ezután másodjára meg is találtam a vasútállomásra a belvároson át vezető utat.     


Nagyobb térképre váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://midnight-rider.blog.hu/api/trackback/id/tr91897215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása