2004 forró nyara - Bodrog mentén Miskolcig

| Címkék: kerékpár miskolc sárospatak cigánd zsóti 37 es |

A hétvégén lett volna havas túra a Péripályán, de a szél csak nem akart a megfelelő irányba fújni. Úgy meg nem ér :D
Hólepte sík ("És a jószág is bent szénáz") helyett következzen hát a Szabolcsveresmart-Miskolc útvonal bemutatása Flottánk Mozdonyával a Bodrog vidékén, amely egy napos pihenővel követte az Orosháza-Szabolcsveresmart távot.
Kezdjük ott, hogy eléggé korán indultunk. Tekintve, hogy 10 perccel miskolci megérkezésünket követően leszakadt az ég, nem is volt olyan rossz ez az időzítés. A cuki virágos-házas vidéken először elmentünk Kékcsére, hogy átkeljünk a Tiszán. Az itteni rácsos tartós híd szerkezete korábban Polgár-Tiszaújváros között szolgált, majd egyszer csak fogta magát és felúszott a mostani helyére.
Származási hely: 04Borsod-Abaúj
Cigándból nem sok mindenre emlékszem, kb. annyira, hogy átmentünk rajta. Az igazi finomság Tiszacsermely után várt ránk. Az út itt ugyanis északnyugatira majd északi jellegűre fordult, a korábbi kényelmes hátszél így mind inkább oldalról kezdett fújdogálni.
Már pedig, ha ennyire fúj valami, az előbb utóbb hoz valami finomat. Pont ez a baj az oldalszéllel: nehezen lehet meglépni a hátán cipelt rusnyaság elől - ez pár évvel később még egyszer megtörtént Földeák és Váráshely között. Érkezett tehát esőke kelet felől csarnok elsőre. Nem ildomos dolog, de csak megálltunk. Az út melletti jegenyefa ugyanis tökéletesen megvédett a jórészt vízszintes pályán érkező víztől. Érdekes élmény. Node: ha a kettes nem ázik el az esőben, akkor majd elázik utána. Ennyi ára csak legyen már annak a szélárnyéknak :) . Ott legalább nem kellett amiatt paráznom, hogy Laci hátsó kereke a képembe pöccint egy csiguszt. A homok ellenben finoman ropog a fogaim alatt. A Bodrogot elérve már kezdett száradni az út is.
Származási hely: 04Borsod-Abaúj
Sárospatakon mondjuk nem szöszöltünk túl sokat, Lacibácsi vett nekem is finom eleséget, aztán tekerni kellett tovább, hogy ne vacogjak annyira. A Bodrogköz gyönyörű vidék! Jobb oldalon eleve ott hullámzik a Zemplén (sok vár és osztálykirándulás), a balon pedig réti-lápi társulás - háttérben a Tokaj heggyel.
Származási hely: 04Borsod-Abaúj
Illetve tisztességes hátszél. A 37-es úttal párhuzamosan létezik a korábbi országút is, ami akkor remekül járható volt, néhány járdapótló keróutat leszámítva, amit elfelejtettük figyelembe venni. A Szeged-Szentmihály-Rösze úthoz képest sokkal jobb állapotban volt minden. Kivételesen még arra is sikerült menni, amerre a talaj ténylegesen lejtett (az Egyenlítő felé hehe), így Vámosújfaluban mindenkinek ajánlom a figyelmébe a vasúti átjárót: pörkölés közben könnyen ráfuthatunk szétnézés nélkül. A 80-as vasútvonal vonatkozó szakaszáról túl sok tapasztalaton nincs - egyszer volt szerencsém várni valami fél órát a szegilongi megállóban Lipire várva egy erdőbényi osztálykirándulás kapcsán.
Bodrogkisfaludnál némileg el kellett térnünk a kerózásra javasolt útvonaltól - a fene sem akart egy tízes-húszast kerülni Tokaj kedvéért. Továbbra is "A" pontból megyünk "B" pontba, tehát mintegy 5 km erejéig felmentünk a 37-es főútra. Ez mindjárt emelkedővel indult, az Aafőődi Patkány legnagyobb örömére. Hosszan elnyújtott kanyarban van bevágva az út, balra lejjebb mászik a vasút. Lényegében itt "ágazik" le a tokaji tömb a Zempléni hegységből. A "nyak" elhagyása után következett tehát egy szép elnyújtott egyenes lejtő 30 méteres szintkülönbséggel. A helyszínen sokkal látványosabb. Főleg, hogy vámosék épp cigicsempészeket ellenőriztek féltávnál, amikor elhúzott mellettük negyvennel két idióta kerós. A második ráadásul még a "Veled utazik a Zazie"-t kornyikálja.
Az egész lejtő egy körforgalomban végződik, ideális ívben lehet benne próbálkozni, a magam részéről teljes szélességben igénybe is kellett vennem, hogy eljussak a harmadik kijárathoz. Mezőzombor. Hát gyorsan átmentünk rajta. Szerencs, csokigyár. Na az rémlik. Nincs intenzív csokiillat, mint Bécsben a hasonló műintézmények esetében. Állomással szembeni parkban táplálkozási periódus. Itt ismét kérdés: mekkorát akarunk kerülni? Tiszaluc délnek, vagy Megyaszó északnak? Kézenfekvő tehát, hogy 37-es, mert úgyis alig kell menni egy kicsit. A térkép szerint. Ott helyben elég hülyének éreztem magam, mert sehogy sem akart jönni jobbról a leágazás. A végén már a javított útpadkán nyomtuk, mert a forgalom is nagy lett. Újharangodnál végre lehetett jobbra fordulni, elsőként meg is pillanthattuk a helyi ravatalozót. Ami sokkal felemelőbb: az ember itt pont félúton van a Zemplén és a Bükk között.
Származási hely: 04Borsod-Abaúj
Egy sávos kis utacska, ami olykor szeret emelkedni Gesztely felé.
Származási hely: 04Borsod-Abaúj
Ebben a faluban a Hernádot kell kereszteznünk, a főút hídjától északabbra van egy kisebb. Errefelé alapszabály, hogy minden vízfolyás lejtőt és emelkedőt jelöl. Kelet-nyugati irányban tehát lehetőségünk nyílik végtelenített üzemmódban felmászni, majd legurulni ugyanazokat a lejtőket. Persze ezen a napon még nem tűnt fel igazán, két nappal később Eger és Gyöngyös között annál inkább :PP . Onga tehát magasabban volt (még, ha ez nem látszik a guglimapson), a temetőnél talált kék kút undorítóan vasas vize ellenben máig tartó élmény :P . A falu után a domborzat ismét lejt - beléptünk a Sajó vízgyűjtőjébe. Felsőzsolca előtt a körforgalom ekkor épülgetett. Elég rövid lejtő, ellenben itt sikerült először átlépnem az 50km/h-t. Megszemléltük az épülő M30-ast, fottó sajnos nem készült. Ellenben a hátsó racsni elég bánatosan kotyogott a benyelt víztől. A 3-as főút mellett a miskolciak előzékenyen nem gondoskodtak az égvilágon semmilyen járdáról/útról/akármiről. Ellenben volt egy kis kitaposott ösvényke. Sétálgattunk, majd egy alkalmas helyen vettem gépzsírt, hogy másnap rendbe tudjam tenni a hátsó tengely csapágyazását. A belvárosi itatónál felhívtuk Zsótit, akinél a következő napot töltöttük. És, miután fellifteztük a kerókat, leszakadt az ég.            
Származási hely: 04Borsod-Abaúj


Nagyobb térképre váltás

 
 
· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://midnight-rider.blog.hu/api/trackback/id/tr822530990

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bükk - Mátra-alja 2004 nyarán - Miskolcról Budapestre 2010.12.22. 17:35:42

Az imádnivaló Csí poszt hatására mit tehet az ember? Mesélni kell tovább és pont. Minden túrának vannak húzós és nyugisabb napjai. A 2004-es Fáradt Menyét esetében elmondhatom, hogy erősen húzós útvonalakat sikerült összegyűjteni. Az Orosháza-Szabolcsv...

Trackback: Bükk - Mátra-alja 2004 nyarán - Miskolcról Budapestre 2010.12.22. 17:32:38

Az imádnivaló Csí poszt hatására mit tehet az ember? Mesélni kell tovább és pont. Minden túrának vannak húzós és nyugisabb napjai. A 2004-es Fáradt Menyét esetében elmondhatom, hogy erősen húzós útvonalakat sikerült összegyűjteni. Az Orosháza-Szabolcsv...

Trackback: Bükk - Mátra-alja 2004 nyarán - Miskolcról Budapestre 2010.12.22. 17:31:52

Az imádnivaló Csí poszt hatására mit tehet az ember? Mesélni kell tovább és pont. Minden túrának vannak húzós és nyugisabb napjai. A 2004-es Fáradt Menyét esetében elmondhatom, hogy erősen húzós útvonalakat sikerült összegyűjteni. Az Orosháza-Szabolcsv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása