Gyakran Ismételt Kérdések CM Szeged

| Címkék: Critical Mass Szeged Gyakran Ismétlődő Kérdések |

A 6. általam főszervezett Critical Masshoz közeledvén ideje rögzíteni pár apróságot, ami szervezők számára triviális, ámde külső szemlélő számára lehet, hogy mégsem az:

1. Áll-e bármilyen szervezet a Critical Mass Szeged mögött?

Tekintve, hogy a főszervező semmilyen pártnak és egyháznak nem tagja (szimpatizánsa, kutya-macska-egere...), a válasz nyugodtan lehet nem. A Magyar Kerékpárosklubnak talán négy éve lehetek tagja. A szervezés során a Magyar Kerékpárosklub korábbi és jelenlegi helyi tagjai IS segítenek, de inkább a barátság, mint a Szervezet miatt.  A CM nem szervezet, és bárki mögé állhat, de hasznot nem húzhat belőle, csak a biciklis ügy. Egyébként is, végre van egy olyan dolog Szegeden, ami mögött nem a gatyagyár és a német adófizetők állnak, hanem összejön negyven rendező és két órán keresztül örömet szereznek ezer-kétezer embernek. Hát nem szuper?!

2. Utáljuk-e az autósokat?

Nincs olyan, hogy Autós. Közlekedők vannak. Most nézzünk rá például az Oskola utcára: kinek jó az, hogy az Akadémiai Székház oldalánál már a sokadik kerékpárost üti el egy autó? A kerékpárosnak nyilvánvalóan nem - és a gépjárművezető sem úgy kelt fel reggel, hogy ő ma elüt valakit. Az autóból semmit nem látni és miért is várná azt valaki, hogy az úttest jobb oldalán érkezik valaki - feltéve, hogy nem Angliában vagy Japánban vagyunk?! Főszervezőként én csupán azt szeretném, ha olyan közlekedésszervezés működne a városban, ami nem hozna másokat kellemetlen helyzetbe. Léteznek remek nemzetközi tapasztalatok, szabványok, ennek nyomán hazai civil szervezetek hangya szorgalommal összeraktak egy csomó tervezetet, amit utána vagy megfontolnak a donteshozók, vagy nem

3. Miért kerékpároznak az emberek?

Talán, mert el szeretnének jutni A-ból B-be. Pont a Critical Masson látszik, hogy a kerékpározás független a jövedelemtől, iskolai végzettségtől és egyéb olyan butaságoktól, mellyel a társadalmi csoportokat össze szokás méricskélni. Egymás mellett teker az akadémikus az orvossal, a polcfeltöltő a géplakatossal. Szóval, ha valaki rádudál "a már megint előtte csalingázó kerékpárosra", akkor könnyen lehet, hogy azt az embert inzultálja, akitől a kaját kapja, vagy aki meggyógyítaná, netán egy leendő ügyfelét riasztja el. 

4. A politikusok miatt csináljuk-e?

A Critical Mass egy demonstráció, ahol a kerékpárosok adott cél érdekében megmutatják, milyen sokan vannak. A politikusok majd eldöntik, hogy döntéseik során gondolnak-e azokra az emberekre, akiktől a fizetésüket kapják. A rendezők számára már a résztvevők felől áradó szeretet is elég. 

5. Na jó, de honnan van erre a pénz?

Az elmúlt 6 alkalommal (erről tudok biztonsan nyilatkozni, mert ennek voltam a főszervezője) a matrica és a pólók/mellények kerültek pénzbe. A matricát a főszervező és a rendezők a saját pénzükből vették meg, az öltözéket pedig a Rendezők intézték maguknak. A befektetett szerény összeghez képest igencsak komoly tömegnek sikerült örömet okozni félévről félévre. A rend őrei pedig imádnivalóak, együttműködésünk korrekt

A bejegyzés trackback címe:

https://midnight-rider.blog.hu/api/trackback/id/tr985526709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása