Tekerentyű CM Szeged @ night

| Címkék: cm szeged critical mass |

Criticalmass

 

Minden út bringaút! És hozzá' lámpát :)


Nagyobb térképre váltás

Extra safe - csak kerékpárúton - többnyire :)


Nagyobb térképre váltás

Nos, tegnap megvolt a móka és kacagás. A közösség végül csak ragaszkodott a fölső útvonal használatához, pedig az alsó (kb 30km-es) mögoldás csupa mesésen biztonságos kerékpárúton vezetett volna :P . Megnézhettük volna Dova oszlopát, OKZ házát, és a remek dorozsmai kerékpárutat. 

Tehát az alkalomhoz illő öltözékben (lásd: http://gallery.atomboy.hu/main.php?g2_itemId=82236) felkerestem a Dóm teret. Előtte mondjuk délután tekertem még egy kört Atommeghajtással, hogy nem nőtt-e valahol ki az útból mondjuk egy mutáns muskátli. Mivel a város továbbra is egészségesen szétbombázott orcáját mutatta felénk, mehetett a dáridó.

Kivételesen hamarabb értem oda, így volt alkalmam előzetes ismerkedésre, illetve "menjünk már menjünk már" fázisra. Az indítás egész jól sikerült, a Szentháromság szép nyugisan festett, ahogyan a Nagykörút PS-ig hátralevő szakasza. Keresztetődésben zöldet illedelmesen megvárni, majd gurul tovább. Szokásos módon a Tisza Lajosnál kezdett bomlani az alakzat. A rakpartnál valahonnan előkeveredtek az addig téli álmukat alvó kivilágítatlan kiskölkök. Nem is lett volna különösebben égő, ha mondjuk a gázra lépnek és elhúznak a sunnyásba, de sajnos úgy követték a menetoszlopot, mint anno a rossz féle jányok hada az újkori seregeket. Novotelnél már elérték az ingerküszöböt, némely népelemeket meg kellett kérnem a lámpa aktív használatára (jobb esetben ez pusztán a bekapcs gomb szakszerű kezelését jelentette, rosszabb esetben nem volt mit bekapcsolni). Ez úton kérvényezem a BMX gördeszkává minősítését, mivel használói szerint a KRESZ valamiféle veszélyes állat neve lehet, amitől jobb óvakodni.

Csongrádin végre sikerült valamiféle pofát is adni a dolognak, a haladás már elől is kezdett élvezetessé válni. Volt egy szerencsétlen autósunk, aki a Csongrádin továbbra sem vette még észre a "megállni tilos" táblát, de a tömeg közeledtére (meg az Atomkamera) hirtelen rájött, hogy ő lényegében be akar parkolni és egyáltalán nem akart a sávon parkolni.

Rózsa utcánál verbálisan inzultáltam pár járdázós szerencsétlenséget. Végső soron engem totál nem izgat, ha napközben ott cincog, mert ha nekem jön, belőle lesz rántottsajt, és egyébként is előbb utóbb elüti egy mellékutcából/kapuból kiálló autó. Csak így a mi pofánk ég, mert utána azzal lesz teli a bulvár meg a DéMon meg a többi orgánum, hogy a céemesek mekkora gyökerek. Oszt utána még a Győzike is minket fog utálni, hogy elvesszük előle a média felületet. CsImit pedig nem hívják majd meg a Vacsoracsatába. Szóval a járdázás nem egészséges.

Józsefen a BMX-es huligánok élre törtek, de utána a "Feltúrt kis utca" fedőnevű feltúrt kis utcában végre lenyugodtak a kedélyek (a vérnyomásom 150-ról lecsökkent 250-re), mikor is rendőrautó jött szembe. Öröm és boldogság egyfelől, mert a járdázós idióták máshol kezdték tenni az agyukat, másfelől meg hol fog elférni az a kocsi abban a szűk kis utcában?! Bóbitázás nem volt, szóval balkanyar a Bertalanhoz. Előzetesen meggyőződtünk róla, hogy épp senkienk sincs zöldje (legfőképpen a nagykörúton nem tombol zöldhullám), mehetett a jobbkanyar. Láttunk ismét rendőrautót, de mivel hirtelenjében mindenki szépen ki volt világítva és még szabályosan is ment, ezért nem foglalkoztak velünk (ohmmmm).

Bertalanon kérdés, hogy megálljunk-e, végül a tömeg csak megállt. Emelgetés, örömködés. Mázsás szikla szívecskémről legurult, kezd tényleg CM hangulata lenni és kevésbé szocializálgatós-szívlapátozós. Ennek örömére háromszor fordultunk jobbra a híd után, hogy utána még egyszer jobbra fordulva átbújjunk a híd alatt és végigguruljunk a Középfasoron. Az ötlet nem biztos, hogy jó volt. A térképen ésszerűnek tűnik, hogy minél gyorsabban elkotródjunk a Temesváriról, meg kellett vmi attrakció, ha már a Kossuthon épp hajózó csatornát építenek. A hangulatosan sötét és kihalt utcácskák úgy tűnik nem tetszettek mindenkinek a menet elején hupákoló 5%-nak (tetszett volna időben szólni és módosítgatni). Imi itt szól rám, hogy túl sokat ajvékolok az elől mászingoló, szignifikancia szint alatti takonnyal, miközben az állomány 95%-a vidám és jópofa volt. Ez tuti igaz, de ha az embernek a menet elején kell haladnia, akkor elég gyorsan előjönnek a gyp skillek. Szóval: "Szerintem jó volt, hogy lementünk a Közép fasorra. Egyrészt csöndes volt, lehetett dumálgatni, összeszedni a társaságot, elmentünk pár egyetemi kolesz ablaka alatt abban a kis utcában, ami nem ártott, a kerótározóik ugyanis tele voltak tehát nem CM-en voltak a tulajaik). Csak túl csendesek voltunk. Így ráadásul tovább tartott a buli."  

Az ifjúság színe-virága a csodás újszegedi levegőben végre magára talált, és kezdtek rendezőként viselkedni (lehet, hogy legközelebb megint tudunk rendezett hivatalos CM-et nyomni, mert lesz rá ember?). Ügyesek voltak, én meg már az első harmadban nyomtam, mert nem árt pihentetni a hangszálakat. Belvárosi hídnál ismét rendőrautó, de nem volt semmi reakció. Szépen rácuppantunk a folyó fölé, örömködés és emelgetős (olykor kerót folyó fölé belógatós) rész. Ekkorra már végre sikerült kommunikálni a saját barátaimmal is :) .

A Széchenyi térnél már ment minden, mint a karikacsapás. Az első körnél még azt hittem, hogy a tavaszihoz hasonlóan most sem lesz emelés, így gurulásból futásra váltottam. Sikerült magasba emelt bringával végigfutni a Városháza előtt, majd visszaugrani rá. És még a citadel lánc sem esett a nyakamba. Ezt követően sikerült még három kört megtenni, egy rendes emelést is tartani. Utána én nem értettem a legjobban, miért nem fordul ki a jónép a Feketesasra. Ja kérem, térképen esetleg a helyére kellett volna raknom az S és T pontokat :P . Ismét egy szösszenet Imitől, ami passzol: Arra gondoltam, hogy a végén kicsit mégis megvalósult a megy mindenki amerre lát elv, és majd találkozunk. A Feketesasra 3 utcán keresztül mentünk a végén. :) 

A tervezés során komoly dilemmát jelentett a Dóm térre történő visszajutás kérdése. Összesen két, nyomorúságosan szűk utcácska áll rendelkezésre borzasztó kerékpársávokkal/utakkal. Ezen kő átmennie 300 embernek (vagy épp ki, minek tartja magát) lovastól, szekerestől. Mivel a Feketesas talán kevésbé forgalmas eme alkonyati órán, ezért ő lett kiválasztva. A tömegközlekedést eddig jobbára sikerült megkímélni (ezúton is bocs, ha mégse - egy szervezetlen rendezvényen nehéz ilyesmit összehozni), Dugó térnél viszont sikerült bemattolni az egyik buszt. Bocsesz, az ember mindig az uccsó 100 métert rontja el :(. 

Összegzés: jóóó volt. Az autósok többsége toleráns volt, a kerósok többsége pedig szabálykövető. A deviáns viselkedés pedig nem a választott közlekedési eszköz függvénye (addig jó, amíg ez a sok szerencsétlenség kerózni próbál, és nem ül be volán mögé...). A rendőrök is királyok voltak :) . Én meg... CM utáni napon is kénytelen voltam megszidni két járdázó hínárt, hogy egyfelől ne menjenek bele a Kálvária járdán a csajokba, másfelől meg húzzanak kifelé az útra mert a francot keresnek itt.

Képek (amiket mindenki készített, csak én nem :D ):

CsImi (akit legközelebb elküldünk a Vacsoracsatába, hátha úgy a helyi tohonya média - ld. DM, Szegedma - is foglalkozik a várost éjszaka is elárasztó kerósokkal és nem csak a síró-pityogó autósokkal cimpognak, akiknek most is km szám építgetik országszerte az autópályát): picasaweb.google.com/imre.csullog/CRITICALMASSSzeged20090922#   

Atomboy: http://gallery.atomboy.hu/main.php?g2_itemId=82232  

imrev.blogspot.com

picasaweb.google.com/halaszevicsj/CriticalMass20090922#

És persze a CM.szeged ide vonatkozó topicja:

http://criticalmass.szeged.hu/?q=node/199#comment-2223

A bejegyzés trackback címe:

https://midnight-rider.blog.hu/api/trackback/id/tr481370839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöszkehölgy 2009.09.15. 10:52:26

Hozzá' lámpát!
:D
Csak az a kár, hogy ezt mondani kell. Én ha csak rövidre tervezem a tekerést akkor is viszem, mert lehet, hogy útközben esik be egy kis plusz program. A lámpának alapnak kell lennie.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2009.09.15. 11:40:43

@szöszkehölgy:
Hát, annak kellene lennie - ősszel a Kerékpárosklub Szegeden a Rendőrséggel közösen szerelt fel jó 200-300 db-ot kivilágítatlan kerósokra előre-hátra, adtunk nekik mellénykét is, de sajnos ettől még nem következett be az általános "megvilágosodás" :(

Másfelől: egyszer kellett éjszaka mennem három kis TG első villogó "fényénél" országúton, utána egyből vettem egy tisztességes lámpát azok helyett a helyzetjelzők helyett.
süti beállítások módosítása